Мартин Йовчев – Практически съвети при кандидатстване за университет в Шотландия

by Jan 23, 2023

Мартин Йовчев

Мартин Йовчев завършва ГПЧЕ “Ромен Ролан” през 2015г. с профил Английски и Немски, Решава да учи Финанси в университета Strathclyde в Глазгоу, Шотландия. По време на образованието си прекарва половин семестър в университета Bocconi в Милано, Италия, а също така стажува два пъти в американската инвестиционна банка Morgan Stanley. След като приключва бакалавърската си степен се мести в Единбург след предложение за работа в един от най-големите инвестиционни фондове с Европа на име abrdn, където е и до ден днешен. Смята, че ГПЧЕ “Ромен Ролан” е основоположник на неговите знания и характер.

Здравей!
Позволявам си да се обръщам на „ти“ . Като човек, завършил любимата ни “езикова”, чувствам всеки един бивш, настоящ или бъдещ неин възпитаник близък.  Това училище, поне за мен, беше и ще остане едно семейство.

Та, решил/а си да кандидатстваш в Шотландия? Надявам се да успея да ти помогна чрез споделяне на моя личен опит до тук. Представям ти изборите, които направих по пътя до желаното бъдеще, а именно – изборът на специалност, държава/град и университет.

1. Как направих своя избор за специалност и как ти да направиш твоя?

В училище винаги бях добър по Математика, а логическото мислене също сякаш ми се отдаваше с лекота. Когато бях на 16 години, брат ми ме запозна с един от неговите близки приятели – Петър, също бивш възпитаник на Ромен Ролан. На въпроса ми „Ти с какво се занимаваш?“,  Петър отговори следното: „Работя в сферата на капиталовите пазари, инвестирам основно в публично търгувани компании (акции)“.

Тогава нещо се запали в мен, тъй като нямах абсолютно никаква представа какво означаваше това. След около година Петър ми разказа малко по-подробно за неговата работа и сподели, че е завършил Финанси в Германия. Точно тогава аз направих своя избор, а именно – да уча Финанси. Та, моят съвет е:

– Вгледай се в себе си и потърси онези неща, в които си естествено добър/ра. Твоите естествено вродени таланти и умения могат да те насочат наистина много;
– Използвай максимално всички ресурси около теб като интернет, училище и може би най-ценният от тях – хората около теб (семейство, по-големи приятели, учители. Всички те вече имат някакъв натрупан опит в дадена сфера и ще могат да ти дадат ясна представа как изглежда един типичен работен ден в нея);
– След като събереш нужната информация седни сам/а и напиши на лист хартия опциите, които са в главата ти. Не се съмнявай, че сам/а интуитивно ще достигнеш до идеята за правилната за теб специалност;

2. Как избрах Шотландия и Глазгоу и как ти да прецениш коя държава и град са най-подходящи за теб?

Изборът на Шотландия и в частност Глазгоу за мен беше на следната база:

1. Държава, в която се говори предимно Английски
2. Държава, в която образованието е безплатно (беше, когато аз бях студент, но вече въведоха такси)
3. Държава, която е сравнително близо до България
4. Град, чиито стандарт на живот е сравнително достъпен от финансова гледна точка


Шотландия е много красива държава, с интернационален дух, природа, наподобяваща тази на България и топли, готини хора.

Глазгоу е много метрополитен град с голям брой университети, хиляди студенти, барове, дискотеки, ресторанти, зали и фитнеси, паркове и голямо Българско общество.
Времето със сигурност не е толкова хубаво, колкото в България, вали често, но поне за мен не е чак такъв проблем. Моите съвети към теб са:

– Направи избор който е на база комбинация от изисквания, които ти самият/самата имаш към държавата. За целта дефинирай ясно изискванията си и какво е важно за теб по време на престоя ти в съответната държава;
– Ако можеш, посети държавата, към която си се насочил/а и прецени дали ти харесва, ако ли не – в интернет има стотици блогове и влогове за почти всяка една точка от земята, възползвай се от това.

3. Как избрах университетът Strathclyde и как ти да избереш твоя?

Когато аз кандидатствах, Strathclyde беше един от водещите (и все още е) университети за бизнес специалности както в Шотландия, така и в цяла Великобритания и дори в Европа. Този тип класации можеш спокойно да провериш онлайн в сайтове като https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings .
Образованието продължава 4 години, а самият университет е в центъра на града, предлага гама от бизнес специалности, разполага с огромен спортен център, библиотека, кафенета и студенти буквално от цял свят. Моите съвети са:

– Потърси в интернет университет, който е добър в специалността, която ти искаш да запишеш
– Вземи под внимание всяка публична информация, която можеш да намериш онлайн
– Опитай се да намериш други българи, които учат / са завършили и се свържи с тях, за да чуеш техния опит

4. Какви бяха изискванията за кандидатстване?

Когато аз кандидатствах, трябваше да спазя изискване за определен среден успех, успех по Математика, да представя  мотивационно писмо и да държа изпит по Английски (IELTS). Конкретните изисквания винаги можеш да намериш в сайта на университета, който си избрал/а.

– Конкретно за Strathclyde – https://www.strath.ac.uk/studywithus/internationalstudents/entryrequirements/#b

Желая ти успех!

И не забравяй – довери се на интуицията си!

Ако темата за кандидатстване в чужбина те вълнува, тогава те каним да се включиш в затворената група на бившите и настоящите ученици от гимназията Помощ при кандидатстване в чужбина.

Последвайте ни!